Microbit ile Akıllı Cihaz Tasarımı - 201
Bölüm Sayısı | 19 | |
Neler Öğreneceksin |
Makecode yazılımını kullanarak Micro:Bit'e bağlanan sensörlerin kodlanmasını öğreneceksin.Micro:Bit kartını ve birçok sensörün birlikte nasıl kullanılacağını öğreneceksin. |
|
İhtiyacın Olacak |
Eğitimin Amacı
Micro:Bit ile Programlama Öğrenmek Çok Kolay!
Elektroniği kolayca öğrenelim, kendi elektronik devremizi hazırlayalım ve kodlayalım.
Micro:Bit ile Akıllı Cihaz Tasarımı - 201 dersinde Micro:bit ile sensörlerin makeCode kodlama platformunda kontrol edilmesinin temellerini keşfedeceksin. Micro:Bit kullanımından, elektronik devrelerin tanınmasına kadar birçok bilgi ve beceriyi bu derste görsel ipucu ve içeriklerle bulacaksın. Bu dersi tamamladığında, Micro:Bit kartının MakeCode kodlama ortamında harici sensörlerle elektronik devre hazırlamayı ve bunu kodlamayı öğreneceksin.
Meraklılar Kazanır!
Kullanılacak Malzemeler
- Micro:Bit (1 adet)
- Kitronik Micro:Bit Genişleme Kartı (1 adet)
- Orta Boy Breadboard (1 adet)
- 220 Ohm Direç (1 adet)
- RGB LED (Ortak Katot) (1 adet)
- 1K Direnç (1 adet)
- Aktif Buzzer (1 adet)
- 5K Potansiyometre (1 adet)
- XY Joytick Modül (1 adet)
- LM35 Sıcaklık Sensörü (1 adet)
- 5mm LDR (1 adet)
- 10K Direnç (2 adet)
- Sıvı Seviye Sensörü (1 adet)
- SW-520D Tilt (Bilyeli Sensör) (1 adet)
- 7 Bölümlü Segment Display (1 adet)
Microbit ile Akıllı Cihaz Tasarımı - 201
Bu eğitimde sırasıyla neler öğreneceksin?
Tinkercad Circuits
Bu etkinlikte, Tinkercad Circuits aracı kullanımı ve bu araç ile hangi etkinliklerin yapılabileceğini öğreneceksiniz.
Micro:bit
Bu etkinlikte Micro:bit’in ne olduğunu öğreneceksin. Micro:bit’in hangi amaçla nerelerde kullanılacağını öğreneceksin. Micro:bit’in bölümlerinin neler olduğunu öğreneceksin.
MakeCode Nedir?
Bu etkinlikte MakeCode’un ne olduğunu öğreneceksin. MakeCode’un nasıl kullanılacağını öğreneceksin. MakeCode’un bölümlerinin neler olduğunu öğreneceksin.
LED Kontrol Edelim
Örnek İçeriği İnceleBu etkinlikte LED, Breadboard ve Micro:bit kullanarak kuracağın devrede MakeCode aracında yazacağımız kodlar ile LED’i yarım saniye aralıklarla yakıp söndüreceksin.LED’in ne olduğunu öğreneceksin. Direncin ne olduğunu öğreneceksin.MakeCode aracında ekleyeceğin kod blokları ile LED’i yarım saniye aralıklarla yakıp söndüreceksin.
Örnek İçeriği İnceleRGB LED Kontrolü
Bu etkinlikte RGB LED, Breadboard ve Micro:bit kullanarak kuracağın devrede MakeCode aracında ekleyeceğin kodlar ile A düğmesine, B düğmesine ya da A ve B düğmesine birlikte basıldığında kırmızı, yeşil ve mavi renklerde RGB LED’i yakacaksın.RGB LED’in ne olduğunu öğreneceksin.MakeCode aracında ekleyeceğin kod blokları ile A düğmesine, B düğmesine ya da A ve B düğmesine birlikte basıldığında kırmızı, yeşil ve mavi renklerde RGB LED’i yakacaksın.
Buton ile LED Kontrol Edelim
Bu etkinlikte LED, buton, Breadboard ve Micro:bit kullanarak kuracağın devrede MakeCode aracında ekleyeceğin kodlar ile LED’i butona basılma sayısı kadar yarım saniye aralıklarla yakıp söndüreceksin.Butonun ne olduğunu öğreneceksin.MakeCode aracında ekleyeceğin kod blokları ile LED’i butona basılma sayısı kadar yarım saniye aralıklarla yakıp söndüreceksin.
Melodi Çalalım
Bu etkinlikte Buzzer, Breadboard ve Micro:bit kullanarak kuracağın devrede MakeCode aracında ekleyeceğin kodlar ile A butonuna ya da B butonuna basıldığında Buzzer ile farklı melodiler çalacaksın.Buzzer’ın ne olduğunu öğreneceksin.MakeCode aracında ekleyeceğin kod blokları ile A butonuna ya da B butonuna basıldığında Buzzer ile farklı melodiler çalacaksın.
Potansiyometre Kontrolü
Bu etkinlikte Buzzer, Breadboard ve Micro:bit kullanarak kuracağın devrede MakeCode aracında ekleyeceğin kodlar ile Potansiyometre’nin ayarını değiştirmen ile LED’in parlaklığını ayarlayacaksın.Potansiyometre’nin ne olduğunu öğreneceksin.MakeCode aracında ekleyeceğin kod blokları ile Potansiyometre’nin ayarını değiştirmen ile LED’in parlaklığını ayarlayacaksın.
Joystick Kontrolü
Bu etkinlikte Buzzer, Breadboard ve Micro:bit kullanarak kuracağın devrede MakeCode aracında ekleyeceğin kodlar ile Joystick’in yönünü değiştirdiğinde LED ekranda o yönde ok göstereceksin.Joystick’in ne olduğunu öğreneceksin.MakeCode aracında ekleyeceğin kod blokları ile Joystick’in yönünü değiştirdiğinde LED ekranda o yönde ok göstereceksin.
LM35 ile Ortam Sıcaklığını Ölçelim
Bu etkinlikte LM35, Breadboard ve Micro:bit kullanarak kuracağın devrede MakeCode aracında ekleyeceğin kodlar ile LM35 sıcaklık sensöründen gelen değerleri LED ekranda göstereceksin.LM35’in ne olduğunu öğreneceksin.MakeCode aracında ekleyeceğin kod blokları ile LM35 sıcaklık sensöründen gelen değerleri LED ekranda göstereceksin.
Işık Sensörü ile LED Kontrol Edelim
Bu etkinlikte LDR, Breadboard ve Micro:bit kullanarak kuracağın devrede MakeCode aracında ekleyeceğin kodlar ile LDR ışık sensörününden gelen değere göre LED’i açıp kapatacaksın.LDR’nin ne olduğunu öğreneceksin.MakeCode aracında ekleyeceğin kod blokları ile LDR ışık sensöründen gelen değere göre LED’i açıp kapatacaksın.
Sıvı Seviyesi Kontrol Edelim
Bu etkinlikte sıvı seviye sensörü, Breadboard ve Micro:bit kullanarak kuracağın devrede MakeCode aracında ekleyeceğin kodlar ile sıvı seviye sensöründen gelen değeri yüzdeli olarak LED ekrana yazdıracaksın.Sıvı seviye sensörünün ne olduğunu öğreneceksin.MakeCode aracında ekleyeceğin kod blokları ile sıvı seviye sensöründen gelen değeri yüzdeli olarak LED ekrana yazdıracaksın.
Bilyeli Sensör ile Adım Sayar Yapalım
Bu etkinlikte bilyeli sensör, Breadboard ve Micro:bit kullanarak kuracağın devrede MakeCode aracında ekleyeceğin kodlar ile bilyeli sensörden gelen değeri LED ekran üzerinde toplayan adım sayar yapacaksın.Bilyeli sensörün ne olduğunu öğreneceksin.MakeCode aracında ekleyeceğin kod blokları ile bilyeli sensörden gelen değeri LED ekran üzerinde toplayan adım sayar yapacaksın.
Segment Display Kullanımı
Bu etkinlikte Segment Display, Breadboard ve Micro:bit kullanarak kuracağın devrede MakeCode aracında ekleyeceğin kodlar ile Segment Display üzerindeki değeri A butonuna basarak artırıp, B butonuna basarak azaltacaksın.Segment Display’in ne olduğunu öğreneceksin.MakeCode aracında ekleyeceğin kod blokları ile Segment Display üzerindeki değeri A butonuna basarak artırıp, B butonuna basarak azaltacaksın.
Pinpon Oyunu Yapalım 1
Bu etkinlikte Joystick, genişleme kartı ve Micro:bit kullanarak kuracağın devrede MakeCode aracında ekleyeceğin kodlar ile Joystick’in hareketine göre LED ekran üzerindeki raketi kontrol edeceksin.Joystick modülü ile bir oyun konsolu oluşturacaksın.MakeCode aracında ekleyeceğin kod blokları ile pinpon oyunu oluşturacaksın.
Pinpon Oyunu Yapalım 2
Bu etkinlikte pinpon oyununun kodlamasını gerçekleştireceksin.
Piyano Yapalım
Bu etkinlikte buton, Breadboard ve Micro:bit kullanarak kuracağın devrede MakeCode aracında ekleyeceğin kodlar ile Space Invanders’e benzer bir uzay oyunu oluşturacaksın.Uzaylı lazerlerinden butonlar yardımıyla kaçarak hayatta kalmaya çalışacağın bir oyun oluşturacaksın.Space Invanders’in ne olduğunu öğreneceksin. MakeCode aracında ekleyeceğin kod blokları ile uzay oyunu oluşturacaksın.
Uzay Oyunu Yapalım 1
Bu etkinlikte buton, Breadboard ve Micro:bit kullanarak kuracağın devrede MakeCode aracında ekleyeceğin kodlar ile Space Invanders’e benzer bir uzay oyunu oluşturacaksın.Uzaylı lazerlerinden butonlar yardımıyla kaçarak hayatta kalmaya çalışacağın bir oyun oluşturacaksın.Space Invanders’in ne olduğunu öğreneceksin. MakeCode aracında ekleyeceğin kod blokları ile uzay oyunu oluşturacaksın.
Uzay Oyunu Yapalım 2
Bu etkinlikte uzay oyununun kodlamasını gerçekleştireceksin.
Öğrensen İyi Olur
Bu içeriği öğrenmeye başlamadan önce aşağıdaki içerikleri öğrenmeni tavsiye ederiz.